Din tittel

Det er her du kan begynne å skrive din tekst. Det er bare å klikke og sette i gang. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem.

NYHETER

9. juni 2022

4. mai ble NUch Trap Line Voyager Vesper og Yellowsnow California Spirit, Cruiser, foreldre til 2 tisper og 3 hanhunder. 

Vesper er vårt oppdrett men hennes far er amerikansk. Cruiser er importert fra California.

Alle valpene er bortbestilt.

Det tar litt tid mellom hver gang vi oppdaterer bilder men nå har vi hatt besøk av Linn-Elise Mindt, Mindt Photography, og da ble det på tide å legge ut noen bilder av de yngste hundene våre.

10. mars ble det født fire nydelige shiba valper her hos oss, 2 tisper og 2 hanhunder. Alle spiser godt og vokser jevnt.

Foreldre til kullet er Trap Line Okumome Blossom og Kichiko's Valuable Callhimwhatuwant.

NM i barmark, sprint, 17.10.2021

Nr. 3 i 8-spann klassen
Nr. 3 i 8-spann klassen

5 av våre siberian husky gikk på spannet som Ingeborg kjørte under NM i barmark. I tillegg kjørte hun med sin egen siberian husky. 

I NM i barmark så finnes det ingen RNB klasse. Ingeborg konkurrerte derfor mot andre raser. Det er derfor godt gjort å oppnå en tredje plass med et renraset spann.

På spannet gikk NTch Trap Line Youth of the nation Lizzy (Ingeborg sin hund), Trap Line Great Days with Gucci, Trap Line Nightwish Wicca, Trap Line Checkpoint Charlie, Trap Line I am Bo og Trap Line I am Kasper.

NAMK utstillingen 16.10.2021

BIR Bruks og BIR veteran
BIR Bruks og BIR veteran

Vi stilte 3 hunder på NAMK utstillingen i år, Trap Line Backpack Wizzard, Trap Line Delta's Malou og NUch NTch NJ-13 NV-21 NVV21 Trap Line Rascal Kizz. 

Dommeren syntes ikke stort om våre hunder så det er jo et under at vi endte opp med BIR Brukshund og BIR Veteran. 

Wizzard fikk very good i bruksklassen, men han var likevel den beste brukshunden totalt sett (i følge dommeren) og endte dermed opp som BIR brukshund.

Delta fikk good i brukshundklassen for tisper.

Kizz endte opp med excellent og ble beste veteran tispe og til slutt BIR veteran.

September 2021

Velbe har mottatt sin diplom som bekrefter at hun er norsk trekkhundchampion.

August 2021

Vi hadde ikke så store forventning til NKK Lillehammer. Desto hyggeligere er det når det da går riktig vei.

Vi stilte Trap Line Nightwish Wicca, siberian husky, i bruksklasse og hun fikk very good.

Av malamuter stilte vi Trap Line Backpack Wizzard og NUch NTch NJV-13 Trap Line Rascal Kizz.

Wizzard ble stilt i brukshundklassen siden han har godkjent brukshundtest. Han var alene i denne klassen men fikk CK og endte til slutt opp som andre beste hanhund med cert og reserve nordisk cert.

 Kizz ble stilt i veteranklassen og hun var også alene i klassen. Som eneste veteran og med CK, fikk hun norsk veteranvinnertittel men hun endte også opp som beste tispe og ble dermed også norsk vinner 2021. Hennes fulle navn med titler er nå NUch NTch NJV-13 NV-21 NVV21 Trap Line Rascal Kizz.

Vi har kommet til 1. juni og valpene til Vesper og Norris er nå litt over 7 uker. Snart venter flytting og nye opplevelser. 

Lilja blir igjen her hos oss og inntil videre blir også Noomi værende i påvente av å få flytte til sitt nye hjemland.

10. april kom valpene til Vesper og Norris til verden, 3 tisper og 4 hanhunder. 

Vi har kommet til 9. april og det betyr at valpene til Sandy og Norris allerede er 5 uker gamle. De er glade og kontaktsøkende. De har stor matlyst og er nysgjerrig på nye ting. Nå er skogstur rett rundt hjørnet. 

5. mars fikk NTch Trap Line Horizon Sandy og Masasuy's Norris 7 velskapte valper, 5 tisper og 2 hanhunder. 

Det ble 1 rød/hvit tispe, 1 rød agouti tispe, 2 grå agouti tisper og 1 sobel tispe. Hanhundene har følgende farger: 1 sobel og 1 grå agouti.

Er du interessert i rasen Alaskan Malamute?

Interessen for å skaffe seg hund, har økt i takt med nedstenginger og restriksjoner på grunn av Covid-19. Som oppdretter merker man at det plutselig er mange flere enn vanlig som er interessert i rasen, og det er både hyggelig og litt skremmende. Hyggelig fordi andre mennesker også kan få muligheten til å oppleve denne flotte rasen og alt den kan brukes til. Skremmende fordi noen ser sitt snitt til å gjøre noen lett tjente penger på folk som har lyst på hund.

Er alle Alaskan Malamute virkelig Alaskan Malamute?

Det føles rett og slett som en annen tidsalder, men da vi skulle ha vår første hund, så var det å kontakte raseklubben, det aller viktigste du kunne gjøre. Man ringte valpeformidler, eller sendte brev, og ventet spent på svar i forhold til om det var noen kull i vente. Når man så fikk en valpeliste, så var det bare å sette seg ned for å ta kontakt med de som ventet valper eller som allerede hadde valper. Raseklubben hadde full oversikt over hva som skjedde hos de forskjellige oppdretterne og det var også hos raseklubben at man fant viktig og riktig informasjon om rasen.Det man i hvert fall var helt sikker på, var at det var en renraset Alaskan Malamute man fikk kjøpt. Siden formidlingen gikk gjennom raseklubben, så visste man også at valpene ble registrert i NKK, fordi seriøse oppdrettere som formidlet sine valpekull gjennom klubben, var forpliktet til å registrere valpene sine.

Og da kommer jeg til et viktig punkt: det er kun en registrert Alaskan Malamute, som faktisk er en Alaskan Malamute. Hunder som ikke er registrert, anses som en blandingshund selv om begge foreldrene er registrerte, renrasede hunder. Vi ser stadig vekk på både facebook og finn.no at det legges ut hunder som kalles Alaskan Malamute men som ikke blir registrert. Disse er å anse som blandingshunder og det skal man ikke betale full pris for. Selv om oppdretter bruker NKKs kjøpekontrakt, så er ikke det noen garanti for at valpene blir registrert. Seriøse oppdrettere registrerer valpene før de blir levert fordi alle valper skal «chipmerkes» hos veterinær og det må skje før valpene flytter til sine nye hjem. Og for å kunne «chipmerkes», så må valpene være registrert hos NKK. Dersom en oppdretter sier at valpen ikke er registrert ennå, så ikke kjøp, for disse valpene kommer aldri til å bli registrert og da sitter du med en «blandingshund» som du kanskje har betalt full pris for.

Ved å kjøpe en registrert Alaskan Malamute, så vet du at foreldrene i det minste har blitt HD røntget fordi det er et krav at foreldrene er HD røntget for å kunne registrere deres valper. Det er mulig å følge familien til hunden din og finne fellesskap hos de som har søsken fordi eiere av disse hundene blir registrert hos NKK. Og skulle det bli noen utfordringer, så vet du at det kan finnes informasjon enten hos raseklubb eller hos NKK. Dersom du kjøper en hund som ikke er registrert så finnes ingen slik informasjon. Og du skal ikke ta for gitt at de som selger en uregistrert hund, virkelig er ærlige om sykdom eller helsemessige utfordringer hos foreldredyrene. Ved å kjøpe en registrert hund, så vet du litt om hva du kan forvente i forhold til adferd, arbeidslyst, eksteriør og type. Det vet du ikke med en hund som ikke er registrert og som kanskje ikke en gang er renraset selv om de som har kullet, hevder det.

Det å kjøpe en uregistrert hund betyr også at du ikke kan delta på aktiviteter som for eksempel utstilling, kløvtester eller andre typer tester som er tilpasset rasen din.

Så husk; en uregistrert Alaskan Malamute er IKKE en Alaskan Malamute fordi du ikke har noe dokument som bekrefter at hunden er renraset. Juridisk sett er det en blandingshund.

Hva er en Alaskan Malamute?

Rasen Alaskan Malamute er en brukshund, verken mer eller mindre. Det er en egenrådig og sta hund med stort pågangsmot og vilje til å være med sin eier på aktivitet uansett vær og temperatur. Temperatur er både et fortrinn og et hinder. Om vinteren vil hunden kunne klare seg ute, uten noen form for påkledning. Den har tykk pels og tåler all slags være og vind. Det vil si, om en malamute har riktig pels med strie dekkhår og god, tykk underull, så tåler den all slags vær, men dessverre finnes det også en del individer med for myk pels og disse hundene vil slite med at det lett blir snøkladder i pelsen. Sommerstid er høyere temperaturer et hinder i forhold til at de kan bli overopphetet så aktivitet i varme perioder må tilpasses i forhold til når det er kjøligst i løpet av dagen.

Er dette en rase som passer alle?

Absolutt ikke. For å velge denne rasen, så må du trives med å være i aktivitet ute. Dette er absolutt ingen sofahund, men en brukshund som trenger aktivitet. Det holder ikke med en luftetur rundt «kvartalet».

Dette er heller ikke en hund som nødvendigvis passer i hundeparker sammen med andre hunder fordi en del individer har stor intimsone og ikke trives med å få fremmede hunder tett innpå seg.

Er rasen utagerende?

Her strides de lærde og det er sikkert også individ- eller linjeavhengig. Som oppdretter så er man forpliktet til å bruke sosiale og utadvendte hunder i avl. Usikre hunder, utagerende hunder, hunder med høyt testosteronnivå, ustabile hunder eller hunder med unaturlig adferd, skal ikke brukes i avl. Man er forpliktet til å bruke hunder med god adferd i avl, fordi negativ adferd går videre til valpene, enten via arv eller via påvirkning fra mor. Far vil sjelden kunne påvirke under valpeperioden fordi far sjelden er til stede for å bidra med oppdragelse av valpene. Likevel vil fars gener også påvirke en valps fremtidige adferd, i hvert fall det som er arvbart.

Hunden min er så tøff 

Dette temaet hører kanskje ikke inn under temaet renrasede hunder, men jeg vil gjerne formidle mine tanker likevel. Hvor ofte hører man ikke at noen sier at hunden min er så tøff når den møter andre hunder? Hvis hunden din gjør utfall mot andre hunder, tror du at den gjør det fordi den er tøff? Eller er den kanskje heller usikker? Etter mange år med denne rasen og flere andre raser, så har vi sett at de hundene med størst selvsikkerhet, overhodet ikke har noe behov for å «vise seg» i forhold til andre hunder. De overser rett og slett andre hunder og gidder ikke en gang å bry seg om at det er fremmede hunder i nærheten. Men mange omtaler dette som pinglete hunder og mener at de som er utagerende, er de som er tøffe. Har du tenkt på at hunder som er utagerende, gjør det fordi de ønsker å skremme bort andre hunder, og det er tegn på en usikker hund. En malamute er veldig opptatt av eieren sin, men dersom eieren setter hunden sin i vanskelige situasjoner fra den er valp, uten å være der som en støtte, så vil hunden etter hvert kunne bli utagerende fordi den føler at den må ta vare på seg selv. Og så finnes det selvfølgelig individer som har fått med seg "genetiske skavanker" når det gjelder adferd og da hjelper det ikke alltid hva eier gjør eller ikke gjør.

Valper som opplever ubehagelig situasjoner med voksne hunder, vil fort kunne utvikle seg til å bli utagerende hunder etter hvert som de vokser til. Dette vil som regel vise seg etter 18 måneders alder. Dette er helt og holdent mine meninger og erfaringer, så jeg har ingen vitenskapelige bevis for mine påstander. 

Hva vil jeg så oppnå ved å skrive det jeg gjør? 

Jeg ønsker at folk skal bli mer oppmerksomme på hvilke valg de tar. Jeg vil at folk skal kjøpe renrasede Alaskan Malamute. Jeg vil at avl på uregistrerte individer ikke skal være et tema. Ikke ha hastverk når du skal kjøpe hund, fordi dette individet skal være en del av ditt liv i 10 til 15 år fremover i tid. Vent på det individet eller den oppdretteren som har hunder som passer for deg og dine behov og ikke kast deg over det første du finner på finn.no bare fordi du skal ha hund akkurat NÅ.

Vær voksen og ta voksne valg. Kjøp registrerte valper etter registrerte foreldre. Husk at det er oppdrettere som registrerer valpene sine som kjenner rasen best og som har et mål og en mening med det de gjør. Det utgjør en trygghet for deg som valpekjøper.

Ta ansvar og ikke vær blant de som legitimerer oppdrett av Alaskan Malamute uten stamtavle bare fordi du ikke kan vente. 

Vær fornuftig og seriøs: Kjøp registrerte og renrasede Alaskan Malamute.

Trap Line Qomfort Shallow

Vi har kommet til januar og her har vinteren satt inn for fullt.

I november fødte Masasyu's Fjord of Trapline 2 valper, en tispe og en hanhund. Far til kullet er N SE DK Uch SV-2002 Trap Line Buffalo Bill WTD WTDA WTDX. Shallow ble igjen hos oss mens Kaizer har flyttet til kennel Northern Breeze. Shallow er 2 måneder her på bildet men vokser fort.

Sommeren sto i valpenes og flyttingens tegn hos oss denne sommeren. Vi flyttet til småbruk i Sørskogbygda utenfor Elverum 1. juli og 6. juli åpnet vi butikk i Elverum. I tillegg har vi også hatt valper gjennom sommeren, så dagene har vært hektiske og derfor er det lenge siden forrige oppdatering av vår hjemmeside.

Men nå er alt på plass og vi vil gjerne presentere nykommerne hos oss:

Trap Line Legendary Willow (alaskan malamute)

Trap Line Motion Rumble (siberian husky)

Trap Line Native Melvin (siberian husky)

Trap Line Pale Bowie (siberian husky)

Wicca og Golovin valper

Valpene til Wicca og Golovin ble født 25.6.20, 3 hanhunder og 3 tisper. De tre første bildene er av hanhundene og de tre siste er av tispene. Alle valpene har flyttet til sine nye hjem, bortsett fra Rumble som blir værende hos oss.

Cezz og Norris valper

Flytting tar tid og derfor har vi ikke prioritert å legge ut bilder, men her er altså valpene til Cezz og Norris som ble født 12.6.2020, 2 hanhunder og 4 tisper. De to første bildene er av hanhundene og de fire siste er av tispene.

Valpekull

Det er med stor glede vi kan fortelle at ultralyd viser at vi venter valper i midten av juni mellom Trap Line Runaway Cezz og Masasyu's Norway. 

Cezz har A hofter, er øyelyst fri og hun er også PN fri. Cezz har cert og BIR fra utstilling og hun har dessuten fullført Malamute test 3, langdistansetest.

Norris har A hofter og er øyelyst fri for arvelig katarakt men han har grad 1 av PHTVL/PHPV og som er godkjent brukt i avl så lenge den andre hunden er fri, og det er jo Cezz. 

Norris er importert fra USA og han er av Kotzebue linjer på den ene siden. Han har very good fra utstilling (han ble stilt nedrøytet).

Begge er sosiale og utadvendte hunder med god arbeidslyst. Norris går som lederhund mens Cezz går på alle andre plasser i spannet men har så langt ikke fått prøve seg som lederhund.

To spann fra oss stilte til start på Norsk Siberian Husky klubbs vinterstart. Petter kjørte 2 x 30 km med Trek, Milk, Lizzy og Charlie, samt innlånte Trap Line Explorer Hjerte og Trap Line Explorer Black Wood (Emil). Petter ble nummer 2 med tiden 2.57.44 og det holdt til en 1. premie.

14. og 15. februar ble det arrangert Malamute test 3 (2 x 60 km) på Femundtunet. På spannet gikk Mille, Sandy, Alma, Booster, Kizz, Cezz, Smykke og Wizzard. Mille, Kizz og Smykke er allerede norske trekkhundchampion, men med denne testen så har også Sandy og Booster alle deltester til det norske trekkhundchampionatet.

I helgen kjørte Petter Rørosløpet. Det ble en tøff opplevelse med vind opp mot 26 sekundmeter på søndagen. Petter kom likevel i mål og fikk totalt andre beste tid av de som stilte i 6-spann klassen på 2x30 km. På spannet gikk Trek, Milk, Loke, Velbe, Peaches og Tracy. Total tid etter to dager ble 5.46.46.

I dag fullførte Petter NM i sprint med 6 av våre siberian husky, Trek, Milk, Doc, Gucci, Velbe og Tracy og kom inn til en flott 8. plass.

Nyheter 5. januar 2020

Eirik Nordbye kjørte 6 av våre siberian husky på Synnfjell Rundt, 50 km, på tiden 3.49 og ble nr. 28 totalt. På spannet gikk Trek, Milk, Doc, Loke, Gucci, Velbe og Viraq av våre hunder og Frøya som er Eirik sin hund.