Utstyr

 

Når du skal gå til anskaffelse av din første valp, er det tre ting som er helt nødvendige; halsbånd, kobbel og matskål.

 

Halsbånd

Det finnes en utrolig mengde forskjellige typer halsbånd produsert i forskjellige materialer.

De mest brukte halsbåndene er lagd i nylon. Vi foretrekker halsbånd i såkalt halvstrup fordi slike halsbånd ikke er for stramme for hunden når man ikke er i aktivitet, samtidig som de kan strammes slik at de forhindrer at valpen/hunden drar seg ut under aktivitet. Ikke kjøp halsbånd med plastlås. Plasten har lett for å ryke, særlig i kaldt vær. Mange bruker halsbånd i lær, både som strup og som reim, men disse halsbåndene har lett for å utvide seg og kan også ryke. Det finnes også stålhalsbånd, men dette er ikke å anbefale. Først og fremst fordi en del hunder ikke liker lyden av lenken, dernest fordi den sliter på pelsen og er ubehagelig å bruke for valpen og også den voksne hunden.


Kobbel

Kobler blir også produsert i forskjellige materialer og forskjellige lengder. Velg et kobbel som ikke er for kraftig og stort/langt i forhold til valpen. Du må være forberedt på å fornye utstyret etter hvert som valpen vokser.


Matskål

Produseres både i plast og stål. Stål anbefales. Plast blir gjerne spist opp, i hvert fall om man har en matglad malamute.

 

Etter hvert som valpen vokser til kan behovet for annet utstyr melde seg.

 

Bur

Skal hunden transporteres i bil, så skal man bruke bur for å unngå skader ved for eksempel oppbremsing. Ved spørsmål om størrelse på bur, kontakt oss. Noen velger å la for eksempel en valp sove i bur om natten. For noen valper oppfattes buret som ”hulen” sin, særlig om man legger et teppe over buret. Det skaper trygghet for valpen.

 

Trekkseler

De fleste seler produseres i nylon. Det finnes en mengde forskjellig typer, som for eksempel nome-sele, sykkel-sele, kombi-sele, kompte-sele og tursele. Vi anbefaler ikke regulerbare nomeseler fordi disse ofte er vanskelig å tilpasse. Seler er forbruksvare og man må være forberedt på å investere i nye seler etter hvert som hunden vokser og utvikler seg. Gode nomeseler koster fra kr. 250,- og oppover. Ta kontakt med oss for informasjon om hvor man får tak i riktige seler. Husk at feil bruk av seler eller feil seler kan føre til belastningsskader, gnagsår og nedsatt arbeidslyst. Feil tilpasset sele gir hunden et negativt inntrykk av å arbeide. Riktig sele er derfor utrolig viktig.

Nome-sele

Utviklet av hundekjørere i Alaska. Laget i nylon med polstring rundt hals og bakover mot lendepartiet på hunden. Selene er forholdsvis rimelige i innkjøp og en fin sele å starte opptrening av valpen med. Du må regne med å bytte sele etter hvert som valpen vokser til. Det er viktig at du ikke kjøper for stor sele i starten. Husk at selen skal sitte stramt rundt halsen. En sele av riktig størrelse skal være vanskelig å dra over hodet til valpen/hunden når du skal ta av selen.

Sykkel-sele

Fremgår av navnet hvilken bruk den er produsert for. Egner seg i tillegg også for snørekjøring og joggeturer. Enkel konstruksjon og rimelig i innkjøp.

Kombi-sele

Dette er en sele lagd for flere bruksområder. Opprinnelig ble selen lagd for å kunne benytte drag ved pulk-kjøring. Kan også brukes til snørekjøring, flerspannkjøring og sykkel-turer.

Kompte-sele

Norsk utviklet sele i lær. Beregnet for bruk i drag. Blir ikke produsert lenger, men finnes på bruktmarkedet og blir ofte foretrukket ved bruk av pulk og vognkjøring. Egner seg bra dersom hunden skal trekke tunge lass.

Tursele

Anbefales ikke fordi vår erfaring er at denne selen hemmer hundens bevegelser.

Dersom du skal snørekjøre med hunden, trenger du i tillegg magebelte og kjørestrikk. Selv bruker vi MR kobler når vi snørekjører fordi disse koblene er passe lange, 1,8 m, og det er strikk på midten av koblene, noe som er behagelig både for hund og eier.

 

Langkjetting

Etter hvert som interessen øker, kan det være at du anskaffer flere hunder. Fra tre hunder og oppover, kan det være greit å lage seg en såkalt langkjetting for lettere og sikrere oppstalling av hunder når du er på tur/treff.

Langkjetting lager du enkelt selv. Ta turen til jernvarehandelen og ta deg ut en passe grov kjetting. Beregn ca. to meter mellom hver hund. Hver hund står i ca. 60 - 70 cm lange lenker som man fester med en svivel til langkjettingen. Fest en krok i hver lenke. Du bør bruke BGB kroker eller messing kroker. Det finnes mange ulike oppfatninger om hva som egner seg best. Nøl ikke med å spørre andre i miljøet om råd. Endene på langkjettingen bør være såpass lange at du eventuelt kan slå de rundt trær for feste. Husk også festekroker/skjakler i hver ende av langkjettingen. Disse bør være ekstra kraftige for å tåle belastningen fra hunder som beveger seg mens de står på kjettingen. Vi anbefaler å bruke strammestropper for å stramme hovedkjetting, helst i begger ender slik at man unngår skade på trær.

Om du bare har en hund, anbefaler vi også bruk av kjetting ved oppstalling. Dette for å unngå at hunden biter over kobbelet og kommer seg løs.

Hundegård

Dersom hunden skal bo ute, anbefaler vi hundegård. En valp skal ikke stå i line eller kjetting fordi det er stor fare for at den kan skade seg.

Det er enkelt å bygge hundegård i ferdige hundegårdselementer. Størrelse på hundegård avhenger selvfølgelig av tilgjengelig plass. Som dekke i hundegården har vi gode erfaringer med å bruke betongheller med innstøpt singel fordi denne singelen styrker potene. Samtidig blir det enkelt å holde rent i hundegården.

Hundehus

Vi anbefaler å bygge hus i treverk. Hundehus bygd i treverk puster godt og hindrer kondens om vinteren. Hus bygd i plater puster dårlig og gir ofte mye kondens.

Husk at malamuten foretrekker hus med flatt tak. Den elsker å ligge på hundehustaket for å følge med på hva som skjer. Huset bør bygges litt opp fra bakken slik at man unngår jordslag og fuktighet som siger opp fra bakken. Lufting mellom huset og bakken gir tørt gulv i hundehuset.

Bruk gjerne halm i hundehuset. Ved vått vær trekker halmen til seg fuktighet fra hunden. Fuktigheten legger seg nederst i halmen slik at halmen er tørr på toppen og gir godt og tørt liggeunderlag for hunden.